مدیریت ریسک در نگهداری و تعمیرات میتواند ریسکها و فرصتها را برای ما کنترل کند، چراکه عدم قطعیتها را میتوان به ریسکها و فرصتها تقسیم کرد؛ اما قبل از اینکه به بحث اصلی بپردازیم اجازه بدهید یک نگاهی به تعاریف جامع از مدیریت ریسک بیندازیم:
مدیریت ریسک در نگهداری و تعمیرات میتواند ریسکها و فرصتها را برای ما کنترل کند، چراکه عدم قطعیتها را میتوان به ریسکها و فرصتها تقسیم کرد؛ اما قبل از اینکه به بحث اصلی بپردازیم اجازه بدهید یک نگاهی به تعاریف جامع از مدیریت ریسک بیندازیم:
مدیریت ریسک به فرایند شناسایی، تحلیل و پاسخ به عوامل خطرساز گفته میشود که در طول عمر یک پروژه یا فرایند ممکن است رخ بدهند. اگر مدیریت ریسک بهدرستی و بهطور صحیح انجام شود میتواند با کنترل وقایع آینده، از خطرات احتمالی پیشگیری کند.
استاندارد ISO9001:2015 ریسک را عدم قطعیت تعریف کرده است که با رویدادهای بالقوه در ارتباط میباشد و آن را معمولاً بهعنوان یک نتیجه از احتمال و پیامد چنین رویدادی بیان میکند. چنانچه مدیریت ریسک بهدرستی انجام شود میتواند با کنترل رخدادهای آینده، از خطرات احتمالی پیشگیری کند.
قطعاً ریسکها و خطرات در فرایند نگهداری و تعمیرات مانند سایر فرایندهای یک سازمان اثرات منفی دارند و فرصتها نتایج مثبتی برای ما به همراه دارند که بهطور بالقوه میتوانند بر دستیابی به اهداف نگهداری و تعمیرات و سازمان تأثیر بگذارند.
مدیریت ریسک در تدوین اهداف و برنامههای مدیریت نگهداری و تعمیرات همانطور که استاندارد ISO9001 ویرایش ۲۰۱۵ برای کلیه فرایندهای سازمان عنوان کرده است، ضروری است و نتیجه آن اطمینان از تصمیمگیری در راستای اهداف سازمانی و الزامات ذینفعان است.
این را بدانیم که مدیریت ریسک یک فرایند مستمر است و چنانچه مدیریت ریسک در نگهداری و تعمیرات بهدرستی انجام شود میتواند با کنترل وقایع آینده، از خطرات احتمالی پیشگیری کند. این فرایند بسیار مهم بهطورکلی دارای ۶ گام یا مرحله اصلی است که مطابق با موارد زیر انجام میشود.
با توجه تعاریف مطرح شده و اینکه مدیریت ریسک در نگهداری و تعمیرات بهمنظور شناسایی و کاهش ریسکهای احتمالی، برنامهریزی و تصمیمگیری درست در رابطه با ریسکهای احتمالی انجام میشود، ریسکهای موجود در نگهداری و تعمیرات با توجه به ۳ زیر فرایند نگهداری و تعمیرات مطابق با استاندارد EN17007 یعنی مدیریت، تحقق یا عملیات و پشتیبانی تقسیمبندی میشوند. همچنین این تقسیمبندی را میتوان مطابق با چارچوب مدیریت نگهداری و تعمیرات بر اساس سند انجمن جهانی مدیریت نگهداری و تعمیرات و مدیریت دارایی با توجه به ۷ جز اصلی نگهداری و تعمیرات یعنی الزامات، مدیریت نگهداری و تعمیرات، مدیریت استراتژی نگهداری و تعمیرات، عملیات و اجرای نگهداری و تعمیرات و تخصیص منابع، موارد قابل تحویل و همچنین ارزیابی و بهبود مستمر انجام داد که باید اقدامات مناسب در جهت مدیریت و کاهش آنها ارائه شود.
هدف اصلی ما از نگارش این مطلب معرفی ریسکهای مهم و کلیدی در نگهداری و تعمیرات است که این موارد در فرایند مدیریت ریسک، مطابق با گام دوم یعنی شناسایی ریسکهای کلی در مدیریت نگهداری و تعمیرات، تعریف میشوند.
ناگفته نماند با توجه به فرآیند شناسایی ریسک که توسط آن، یک سازمان بهطور دائم و سیستماتیک ریسکهای احتمالی را فوراً یا قبل از اینکه به وقوع بپیوندند شناسایی میکند، تعداد آن در یک سازمان میتواند بسیار زیاد باشد اما در اینجا به ۲۰ ریسک بااهمیت و کلیدی در نگهداری و تعمیرات پرداختهایم که نسبت به سایر ریسکها در اولویت قرار دارند.
در بخش دوم این مطلب، راهکارهایی جهت هر چهبهتر مدیریت و کنترل ریسکها آورده شده که قطعاً داشتن اطلاعات کافی در مورد این بخش، میتواند مسیر کنترل و مدیریت ریسک در نگهداری و تعمیرات را برای ما آسانتر کند.
چنانچه این مطلب برای شما مفید بوده، لطفاً برای حمایت از ما آن را با دوستان علاقهمند به مباحث مدیریت نگهداری و تعمیرات و داراییهای فیزیکی به اشتراک بگذارید.