Mean Time Between Failure”MTBF” یا متوسط زمان بین خرابیها، اندازهگیری میزان قابلاعتماد بودن قطعه، تجهیز یا دارایی است که زمان بین شکستهای ذاتی یک سیستم مکانیکی یا الکترونیکی در حین عملیات سیستم عادی را نشان میدهد.با توجه به این تعریف:
تعداد شکست ناشی از خرابی/زمان کل=MTBF
نام این شاخص کلیدی در استاندارد ISO 14224 ویرایش۲۰۱۶ به METBF:Mean Elapsed Time Between Failure تغییر کرده است اما در نحوه محاسبه و توضیحات آن تغییری ایجاد نشده است.بر اساس این استاندارد و استاندارد ISO/TR 12489 داریم:
بر اساس این استانداردها MUT: Mean Up Time(متوسط زمان آپتایم) و MDT: Mean Down Time(متوسط زمان خاموشی) میباشد که درواقع منظور از زمان خاموشی در محاسبه این شاخص با توجه به تعاریف و توضیحات این دو استاندارد، خاموشیهای برنامهریزی نشده نگهداری و تعمیرات است.بنابراین:
تعداد شکستهای منجر به تعمیر/زمان کل=MTBF
Down time〈زمان خاموشی〉+Up time 〈آپتایم〉=زمان کل
زمانهای برنامهریزی نشده نگهداری و تعمیرات=زمان خاموشی (Down time)
Down time همانطور که در اینفوگرافیک زمان خاموشی شرح دادهشده است، شامل زمانهای خاموشی برنامهریزیشده و نشده است و نکته مهم در این است که در محاسبه شاخص MTBF، منظور از زمان خاموشی یا Down time زمانهای خاموشی برنامهریزینشده نگهداری و تعمیرات است و زمانهای برنامهریزیشده را شامل نمیشود.
یک مثال کاربردی میتواند به درک محاسبه صحیح این شاخص کمک کند:
کمپرسوری در یک بازه زمانی۶ماهه دارای۲۳۳۰ساعت، زمان بهرهبرداری بوده، همچنین در این دوره ۵۰۰ساعت در حالت آمادهباش یا standby بوده است، سوابق نشان میدهد که در زمان standby، هنگامیکه کمپرسور مطابق با برنامه، تحت بازرسی و تست قرارگرفته است،۳ تعمیر اصلاحی به مجموع ۸ ساعت بر روی آن انجام شده است(۵۰۰ساعت بدون احتساب۸ساعت تعمیر). این تجهیز در این زمان تقویمی،۲۰ساعت به دلیل سرویسهای دورهای و برنامههای نگهداری و تعمیرات پیشگیرانه و پیشبینانه متوقف شده و همچنین سوابق نشاندهنده ۱۸ توقف به علت شکست فنی به مجموع ۴۲ساعت برای کمپرسور است که منجر به تعمیرات و رفع عیب کوتاهمدت شده است.
پیشبینی و محاسبه ارزش MTBF یک عنصر مهم در طراحی و توسعه محصولات است. مهندسان قابلیت اطمینان برای طراحی و توسعه محصولات، معمولاً از نرمافزار قابلیت اطمینان برای محاسبه MTBF محصول با توجه به روشها و استانداردهای مختلف استفاده میکنند.بنابراین هدف نهایی از تعریف و محاسبه شاخصMTBF ،اندازهگیری میزان قابلیت اطمینان سیستم و نشان دادن افزایش یا کاهش قابلیت اطمینان اجزاء، تجهیزات و قطعات است و درمجموع قطعه، تجهیز یا اجزایی که MTBF بالاتری دارند، احتمال شکست یا خرابی کمتری در هر دوره خواهند داشت.
واحد اندازهگیری این شاخص در استاندارد ISO 14224 بهصورت ساعت، روزانه، هفتگی، ماهانه و سالانه تعریفشده است اما بهترین واحد اندازهگیری برای محاسبه و تحلیل هرچه بهتر این شاخص، ساعت است.
بهغیراز هدف اصلی شاخص MTBF که اندازهگیری قابلیت اطمینان است و به آن اشاره کردیم، محاسبه این شاخص دارای ۶ کاربرد مهم دیگر است که این موارد را میتوانید در اینفوگرافیک کاربردهای شاخص MTBF مطالعه کنید،البته محاسبه و تحلیل این شاخص کلیدی عملکرد نگهداری و تعمیرات دارای نکات مهم و اساسی است که در مطلب نکات مهم شاخصMTBF به آنها پرداختهایم.
اگر در مورد شاخص MTBF یا سایر شاخصهای نگهداری و تعمیرات سؤالی دارید، میتوانید با ما تماس بگیرید.
چنانچه این مطلب برای شما مفید بوده، لطفاً برای حمایت از ما آن را با دوستان علاقهمند به مباحث مدیریت نگهداری و تعمیرات و داراییهای فیزیکی به اشتراک بگذارید.