عدم کنترل موجودی قطعات یدکی و مواد چه هزینههایی برای سازمان ما در پی خواهد داشت؟
در بسیاری از سازمانها و کارخانجات بنا به دلایلی که در مقاله ۱۰دلیل اصلی افزایش موجودی قطعات یدکی به آن پرداختیم، موجودی قطعات یدکی را در سطح بالا نگه میدارند و در برخی از سازمانها نیز بهواسطه تفکرات اشتباه و غلط، موجودی قطعات یدکی را در سطحی نگهداری میکنند که در مواقعی با کمبود و فقدان قطعه یدکی موردنیاز مواجه میشوند و در این حالت حتی سازمان ممکن است تولید یا سفارشی را از دست دهد.
درنهایت هر دو تفکر و دیدگاه اشتباه، منجر به هزینههای مازاد برای سازمان میشوند.درواقع عدم کنترل موجودی قطعات یدکی, عامل این تفکرات و رفتارهای اشتباه میباشد.در این اینفوگرافیک به ۵هزینه ناشی از کنترل نکردن موجودی قطعات یدکی و مواد که بسیاری از سازمانها با آن سروکار دارند میپردازیم:
۱- هزینههای نگهداری موجودی
این هزینه عدم کنترل موجودی قطعات یدکی شامل۲بخش میباشد:
۲- هزینههای افت قیمت
ممکن است قیمت بسیاری از قطعات و اجزا در طول چرخه عمر خود کاهش پیدا کنند و در نظر گرفتن جریمههای نگهداری قطعات اضافی-زمانی که با افت قیمت همراه میباشند- مهم میباشد.
۳- هزینه فرسودگی
هزینه فرسودگی یا از رده خارج کردن به خاطر پایان چرخه عمر میباشد. بسیاری از قطعات که بهعنوان ذخیره در نظر گرفته میشوند پس از حذف یا تعویض داراییها و یا تجهیزات خاص برای بخش نگهداری و تعمیرات بدون استفاده خواهند شد.
۴- هزینه سفارش دهی موجودی
هزینه مربوط به سفارش مواد/ قطعات نگهداری و تعمیرات به تأمینکنندگان.
در رابطه با قطعات مربوط به نگهداری و تعمیرات برنامهریزیشده، مواد و قطعات یدکی زیادی در مقادیر کم و بهدفعات زیاد بر اساس برنامه نگهداری و تعمیرات پیشگیرانه خریداری میشوند که هزینههایی را برای سازمان در پی دارد.
۵- هزینههای کمبود
افزایش خطر مربوط به فقدان و کمبود موجودی نگهداری و تعمیرات در هنگام نیاز یکی از هزینههایی عدم کنترل موجودی قطعات یدکی است. فقدان و کمبود موجودی نگهداری و تعمیرات سازمان را با مشکلات و آثار مخربی روبهرو خواهد کرد.ازجمله آثار کمبود و فقدان قطعات یدکی عبارت است از: تولید ازدسترفته، حوادث و خطرات زیستمحیطی.
چنانچه این مطلب برای شما مفید بوده، لطفاً برای حمایت از ما آن را با دوستان علاقهمند به مباحث مدیریت نگهداری و تعمیرات و داراییهای فیزیکی به اشتراک بگذارید.