۱-اولین و کلیدیترین نقش اینترنت اشیا صنعتی در مدیریت نگهداری و تعمیرات و داراییهای فیزیکی، بهکارگیری فناوری جدید، سنسورهای قابلاطمینان و انعطافپذیر، توانایی اتصال و ذخیره دادههای داراییها به یک شبکه و ساختار یکپارچه و همچنین دسترسی بهتر به دادهها در نگهداری و تعمیرات مبتنی برپایش وضعیت (CBM) یا نت پیشبینانه است.
دسترسی بهتر به دادهها در IIOT بهاینعلت است که اجزای سیستم از سطح جمعآوری اطلاعات تا پیادهسازی باهم در ارتباط هستند، این در حالی است که در شرایط قبل از IIOT، اجزای سیستم اعم از تجهیزات، سنسورها و آلارم ها بهصورت جداگانه باهم در ارتباط بودند.یکی از حالتهای CBM، پایش وضعیت تجهیزات از راه دور و بهصورت آنلاین است که با بهکارگیری IIOT در این تاکتیک نگهداری و تعمیرات میتوان کاهش ریسک ایمنی و اثرات زیستمحیطی را تا حد زیادی به دلیل تشخیص زودهنگام شکستها یا خرابیهای بالقوه، ایجاد کرد. همانطور که میدانید اثرات شکست ایمنی و زیستمحیطی دو معیاری هستند که در رأس تصمیمگیریهای فعالیتهای برنامهریزیشده نگهداری و تعمیرات قرار دارند. ایمنی و محیطزیست شاید بزرگترین دغدغه صنایع، در فرآیندهای داخلی و خارجی تولید است. IIoT میتواند با شناسایی مسائل بالقوه قبل از تبدیلشدن به مشکلات واقعی یا خطرات ایمنی و اثرات زیستمحیطی مانند نشت نفت و انتشار کربن در هوا و سایر موارد، احتمال بروز خطر و اثرات زیستمحیطی را کاهش دهد.
۲-دومین نقش یا کاربرد اینترنت اشیا صنعتی در مدیریت نگهداری و تعمیرات و همچنین مدیریت داراییهای فیزیکی در ارتباط با نرمافزار نگهداری و تعمیرات(CMMS) و نرمافزار مدیریت داراییهای فیزیکی( EAM) است.
با توجه به اینکه اینترنت اشیا صنعتی، انقلابی را در دستیابی به مقداری زیادی از دادهها، با سرعت بسیار بالایی فراهم میکند و نیز این دادههای جمعآوریشده به یک مرکز داده ابری ارسال میشوند، دادهها و اطلاعات ورودی نرمافزار نگهداری و تعمیرات و همچنین نرمافزار مدیریت داراییهای فیزیکی را میتوان بر اساس دادههای جمعآوریشده مرکز داده ابری تنظیم کرد.بابهکارگیری IIOT میتوان دادههای باکیفیت که احتمال خطای انسانی در آن وجود ندارد را در کوتاهترین زمان تجزیهوتحلیل کرد و تجزیهوتحلیل زمان واقعی را در طیف گستردهای از جنبهها شکل داد.در حقیقت سنسورهای به کار گرفتهشده در داراییها، اطلاعات واقعی برای تنظیم نگهداری و تعمیرات برنامهریزیشده و پویا را به نرمافزار انتقال میدهند. یکی دیگر از کاربردهای اینترنت اشیا صنعتی در نرم افزارهای نگهداری و تعمیرات و مدیریت داراییهای فیزیکی محاسبه خودکار بسیاری از شاخصها ازجمله قابلیت دسترسی، قابلیت اطمینان، MTTR،MTBF و سایر موارد ونیز قرار گرفتن خودکار آنها در داشبورد نرمافزار بر اساس دادههای ارسالشده از مرکز داده ابری است.
۳-سومین کاربرد اصلی مربوط به تغییر و اقدامات اصلاحی جهت افزایش قابلیت اطمینان است.
به کمک اینترنت اشیا صنعتی تمامی اطلاعات تجهیزات و داراییها در همه زیرساخت مربوطه و شبکه دارایی قابلدسترس است. چنانچه بخواهید، قابلیت جدید یا تغییری را در شبکه تجهیزات و دارایی خود ایجاد کنید، سیستم بهراحتی میتواند تشخیص دهد که این تغییر به افزایش قابلیت اطمینان سیستم و بهبود شبکه دارایی کمک میکند یا خیر.این را در نظر داشته باشد قبل از اینکه تغییر یا اصلاحی را در ساختار دارایی ایجاد کنید، به کمک IIOT میتوانید یک مدلسازی و شبیهسازی، آن طوری که شما در نظر دارید انجام دهید و پسازآن تغییرات و اصلاحات و متعاقب با آنها بهینهسازی لازم را بر روی سیستم اعمال کنید.
۴-کاربرد و نقش چهارم اینترنت اشیا صنعتی در مدیریت نت و داراییهای فیزیکی، ردیابی سفارشها، کالاهای ورودی یا نقطه سفارش اقلام و درمجموع بهبود کنترل موجودی انبار مواد و قطعات یدکی است.
همانطور که در موارد قبل اشاره کردیم، با استفاده ازIIOT امکان جمعآوری و تجزیه تحلیل دادههای مربوط به داراییها که قطعات یدکی نیز بخشی از آن محسوب میشود، بهطور دقیق و در کوتاهترین زمان فراهم میشود.ناگفته نماند که کاربرد وسیع اسکنرهای دستی و برچسبگذاری بر روی قطعات و مواد با استفاده از دستگاههای RFID، راه را برای عملیات انبارهای تحت کنترل IoT هموار کرده است و اینکه دادههای جمعآوریشده مربوط به درجه حرارت، رطوبت، مصرف انرژی و سایر موارد در انبار برای اطمینان از مدیریت مؤثر منابع و جلوگیری از آسیب مواد و قطعات یدکی توسط اینترنت اشیا ایجادشده است.
۵-تصحیح عملکرد ماشینها و داراییها توسط محرک ها یکی دیگر از کاربردهای اینترنت اشیا صنعتی است.
همانطور که توسط IIOT دادههای دقیق و باکیفیت توسط سنسورهای قابلاطمینان و منعطف جمعآوریشده و به یک مرکز داده ابری ارسال میشود، محرکها با استفاده از IIOT که عکس سنسورها عمل میکنند، میتوانند این ورودی اطلاعات را بهصورت خودکار به یک کار فیزیکی تبدیل کنند.در سیستمهای اینترنت اشیا صنعتی در IoT، یک سنسور اطلاعات و مسیر را در یک مرکز کنترل یا مرکز داده که در آن تصمیمگیری میشود جمع میکند و پسازآن یک فرمان مربوطه در پاسخ به آن ورودی حساس به محرک میتواند ارسال شود محرکها میتوانند در شرایط مختلف واکنش نشان دهند و عملکرد ماشینها و داراییها را در صورت امکان تصحیح کنند.محرکها در IIOT شامل محرکهای خطی، موتورها، رلهها، سلونوئیدها و سایر موارد است که هرکدام نقش بسزایی در اینترنت اشیا دارند.این امکان هنگام پایش تجهیزات توسط سنسورها به ما کمک میکند که در راستای خطرات ایمنی و اثرات محیطزیستی و همچنین شکستهای عملیاتی تا جای ممکن نقش و خطای انسانی در رفع مشکل کاهش یابد و نیز زمان برطرف کردن عیب به حداقل برسد.