در نسخه پیشنویس ۲۰۱۷ استانداردEN15341 دو تغییر اصلی نسبت به نسخه ۲۰۰۷ در ارتباط با شاخصهای عملکرد نگهداری و تعمیرات ایجاد شده بود که بهطور کامل در مطلب تغییرات اصلی نسخه پیشنویس استاندارد EN 15341:2017 به آن پرداختیم.
بهطور خلاصه این دو تغییر اصلی در ارتباط با دستهبندی شاخصها و بررسی آنها بهصورت کمی و کیفی بوده؛
۱-چنانچه در استانداردEN 15341:2007 شاخصهای عملکرد نگهداری و تعمیرات را به سه گروه اصلی فنی، اقتصادی و سازمانی که هر گروه نیز به ۳ سطح تقسیمشده است اما در نسخه پیشنویس ۲۰۱۷ استانداردEN15341، شاخصهای عملکرد نگهداری و تعمیرات یا همان KPIها بر اساس ۸ موضوع موردبررسی قرارگرفته که ۶ موضوع مربوط به نگهداری و تعمیرات، ۱موضوع مربوط به مدیریت داراییهای فیزیکی و آخرین آنها نیز در مورد فناوری اطلاعات و ارتباطات (ICT) با توجه به انقلاب صنعتی۴٫۰ میباشد و همچنین هرکدام از این موضوعها یا زیر عملکردها به ۴ ناحیه جداگانه تقسیمبندی شدهاند.
۲-تغییر دوم این دو نسخه مبنی براین بود که استانداردEN 15341 نسخه ۲۰۰۷، فقط متمرکز بر روی شاخصهای کمی نگهداری و تعمیرات بوده و هر شاخص را همراه با فرمول و نحوه محاسبه آن توضیح داده است، درحالیکه نسخه پیشنویس ۲۰۱۷ استانداردEN15341، علاوه بر شاخصهای کمی، شاخصهای کیفی را نیز موردبررسی قرار داده است و همچنین در قسمت KPI های مربوط به فناوری اطلاعات و ارتباطات (ICT) به این مورداشاره شده است که شاخصهای مرتبط با ICT در زمینه نگهداری و تعمیرات نمیتوانند با فرمول سنجیده شوند.
و اما تغییرات استاندارد ۲۰۱۹:EN15341 نسبت به نسخه پیشنویس ۲۰۱۷:EN15341: بامطالعه این استاندارد که بهتازگی منتشرشده، شاهد آن خواهید بود که تفاوتهای مختصری نسبت به نسخه پیشنویس۲۰۱۷ در آن ایجادشده است که تصمیم گرفتیم در این مطلب این تغییرات مختصر را برای عزیزانی که در این حوزه فعالیت دارند و دنبال کننده این موضوع مهم هستند، اشتراکگذاری کنیم. همچنین نسخه ۲۰۱۹ استانداردEN15341 را میتوانید از برگه استاندارد EN 15341 دانلود فرمایید.
قبل از اینکه به تغییرات ایجادشده در این استاندارد بپردازیم، اشارهکنیم که در ویرایش۲۰۱۹ استانداردEN15341 مانند نسخه پیشنویس۲۰۱۷، دو تغییر اصلی نسخه پیشنویس۲۰۱۷ که به آن اشاره شد و در مطلب تغییرات اصلی نسخه پیشنویس استاندارد EN 15341:2017 در مورد آن شرح دادهشده، بهطور مشابه مشاهده میشود و تغییر خاصی در آن ایجاد نشده است.
تغییر اول: تعداد شاخص عملکرد نگهداری و تعمیرات از ۱۸۰ مورد در نسخه پیشنویس ۲۰۱۷ به ۱۸۹ مورد در ویرایش ۲۰۱۹ افزایشیافته است که ۲ شاخص در زیر عملکرد بهداشت، ایمنی و محیطزیست، ۲ شاخص در زیر عملکرد مدیریت نگهداری و تعمیرات، ۴ مورد در بخش مهندسی نگهداری و تعمیرات و ۲ شاخص در زیر عملکردهای صلاحیت افراد و سازماندهی و پشتیبانی اضافهشده، همچنین ۳۰ شاخص زیر عملکرد اداره کردن و تأمین به ۲۹ مورد کاهشیافته است. با توجه به اینکه شاخص MRT در این سند در دو زیر عملکرد مهندسی نگهداری و تعمیرات و سازماندهی و پشتیبانی و همچنین در دو نسخه تکرار شده، در واقعیت ۱۷۹ شاخص عملکرد به ۱۸۸ مورد افزایشیافته است.
تغییر دوم: در قسمت زیر عملکرد صلاحیت افراد، درجه شایستگی در نسخه پیشنویس ۲۰۱۷، سه موضوع آموزش و تحصیلات، تجربه و مهارت مورد بررسیقرار گرفته است، درحالیکه نسخه ۲۰۱۹ استانداردEN15341 علاوه بر این ۳ مورد، گزینه یادگیری را نیز مطرح کرده و درباره آن شرح مختصری ارائه کرده است.
تغییر سوم: بامطالعه این استاندارد بهوضوح مشاهده میشود که توضیحات و شرح زیر عملکردها در نسخه ۲۰۱۹ کاملتر و شفافتر از نسخه پیشنویس استانداردEN15341 ارائهشده و بهطور دقیق به آنها پرداختهشده است.
تغییر چهارم: برخی از اصطلاحات و تعاریف شاخصهای هر زیر عملکرد تغییر کرده و در مواردی اصلاحشده است؛ بهعنوانمثال شاخص PHA19 در ویرایش ۲۰۱۷ که نام آن، سهم زمان قطع نگهداری و تعمیرات به زمان تقویم سالانه است و محاسبه آن از نسبت زمان خاموشی به دلیل کار نگهداری و تعمیرات به مجموع زمان تقویم سالانه به دست میآید، در ویرایش ۲۰۱۹، به نسبت زمان نگهداری و تعمیرات به زمان برنامهریزیشده سالانه تغییر کرده است که مطابق تعریف از نسبت زمان خاموشی به دلیل نگهداری و تعمیرات به مجموع زمان برنامهریزیشده سالانه به دست میآید.
تغییر پنجم: معیارها یا ویژگیهای امتیازدهی به برخی از شاخصهای کیفی در زیر عملکردها اصلاحشده است، بهعنوانمثال در شاخص فرکانس ممیزیهای مدیریتی که با M5 مشخصشده، در قسمت معیارهای امتیازدهی نسخه پیشنویس ۲۰۱۷ سالی یکبار، یکبار طی ۲ سال و یکبار طی ۳ سال مطرحشده است درصورتیکه این معیارها در ویرایش ۲۰۱۹ به موارد زیر تغییر کرده است.
۱) فرکانس بیشتر از یک برای فرایند برنامهریزی سازمانی
۲) پیروی از فرکانس فرایند برنامهریزی سازمانی
۳) فرکانس کمتر از یک برای فرایند برنامهریزی سازمانی، اما بهطور منظم،
۴) اجرا بهطور تصادفی
۵) هرگز
و در ادامه این موضوع، در برخی از واژگان و عناوین سرفصلها در نسخه ۲۰۱۹ نسبت به پیشنویس ۲۰۱۷ تغییراتی مختصری ایجادشده، اما محتوا و اصل موضوع آن همچنان فاقد تغییر بنیادی است، مانند آخرین بخش استاندارد که در نسخه پیشنویس ۲۰۱۷ مقایسه و بنچمارکینگ را عنوان کرده درحالیکه نسخه ۲۰۱۹ موضوع ارزیابی نگهداری و تعمیرات را آورده است اما همانطور که گفتیم محتوای این دو عنوان در هر دو ویرایش کاملا نزدیک به هم است.
چنانچه در رابطه با تعریف و انتخاب شاخص های عملکرد نگهداری و تعمیرات در سازمان خود سوالی داشتید، می توانید با من تماس بگیرید یا از طریق لینک بالای صفحه سوال خود را بپرسید.
چنانچه این مطلب برای شما مفید بوده، لطفاً برای حمایت از ما آن را با دوستان علاقهمند به مباحث مدیریت نگهداری و تعمیرات و داراییهای فیزیکی به اشتراک بگذارید.